Povratak otpisanih: Pobjeda u utakmici kakve mi nikad ne pobjeđujemo

  08 Septembar 2015
Košarkaška reprezentacija BiH je na Eurobasket ispraćena sa malo očekivanja i praktično već viđenim debaklom u svom nastupu. Za takvo što ne treba kriviti ni javnost niti bilo koga drugog jer objektivno gledano ovo je igrački daleko najlsabija reprezentacija koju smo imali na prvenstvu ikada! Jednostavno i jače selekcije bi bile pogođene sa ne igranjem tri glavna igrača od kojih jedan apsolutni vođa i lider, a kamol BiH koja teško da ima više kvaliteta od jedne i po petorke.
 
Međutim ovaj tima ima ono što se teško nalazi. Ogromno srce, hrabrost, htijenje volju i jedno veliko pojačanje u vidu trenera Duška Ivanovića.
 
Ne ovo nije još jedan tekst o "izdajnicima", kritici ili "pljuvanju", ovo je kolumna o borbenosti, velikom srcu, hrabrosti i sjajnom vođenju tima.
 
Solidan i očekivan početak: Malo nam je falilo...
Prvi meč Zmajevi su igrali protiv Poljske i odigrali zaista iznad očekivanja. Poljaci ruku na srce nisu previše kvalitetna reprezentacija, ali ipak sa Gortatom u timu sigurno veoma nezgodan protivnik bilo kome. Meč je počeo ujednačeno, a onda su se desile stare boljke tima: izgubljene lopte i nevjerovatno dugi periodi bez poena što je dovelo našu selekciju na rub poraza. Međutim Duško Ivanović je u segmentu u kojem je najbolji..odbrani uspio da nas vrati u igru. Naša odbrana je ugasila Poljake i Gortata koji su od dobijene utakmice bukvalno došli do toga da su na rubu poraza. Nudili su se našoj reprezentaciji, "molili nas da ih pobjedimo", ali mi to nismo znali iskoristiti jer napad je bio blago rečeno očajan. Bilo kako bilo velika prilika je proupuštena na samom startu.
 ea5101583d8217a2659800698a35f3fc L
Meč protiv previše kvalitetnih Francuza ne treba ni komentarisati jer rezultat govori sam po sebi. Međutim jučer se sve okrenulo. Od otpisane ekipe nestvarnom pobjedom protiv Izraela uspjeli smo da se vratimo u borbu za drugi krug i pokažemo svima za šta smo sposobni. Vratili smo se iz mrtvih i pobjedili  u utakmici koja je bila neizvjesna, teška, na jednu loptu...u onakvoj utkamici kakve smo gotovo ko po običaju gubili. Ne samo u košarci nego u svim sportovima.
 
Maestralni Renfroe i "panj" koji je postao heroj nacije
f2e20f33c365876cf29e1762ec11485b
Kako to obično biva u Evropi svaka reprezentacija pa tako i naša ima naturalizovanog igrača (što je po meni čista glupost). Nakon odličnog Domercanta i poprilično slabog Wrighta sa dosta kritika je dočekan novi Amerikanac, Alex Renfroe. Ruku na srce Renfroe je igrao poprilično slabo u pripremama, ali ja na prvenstvu pokazao sav kvalitet i pretvorio se u jednog od vođa reprezentacije. Iako je bio prvobitno doveden da samo prvodi loptu i otvara šuteve prije svega Mirzi, silom prilika morao je da počne raditi i druge stvari. Pogađa šuteve uz mali broj potrošenih lopti, a njegov doprinos u odbrani i organzaciji igre je zaista nezamjenjiv. Gotovo je na svakom dodavnju protivničke ekipe, a u napadu mu se otavaraju gotovo svi uglovi dodavanja.
 
Naredni igrač tima koji se mora spomenut je kapiten Elmedin Kikanović. Igrač od kojeg se možda najviše očekivalo da povuče tim prije svega u napadu. Međutim nakon prve dvije utakmice u kojima bukvalno nije mogao da pogodi bazen, a kamol koš suočio se sa opravdanim kritikama javnosti, ali i neopravdanim pljuvanjem i vrijeđanjem koje je izgleda najviše karkteristično za ove prostore. Da ne bude zabune epitet koji je dodijeljen Kikanoviću u podnaslovu se prije svega odnosi na to kako su ga navijači doživljavali i oslovljavali nakon prve dvije utakmice, a ne moje vrijeđanje i mišljenje(da me ne bi neko pogrešno shvatio).
 3de36c207dd880cda727de77437815a2
Upravo je Kikanović pogodio možda i dva najvažnija koša u svojoj karijeri u pobjedi protiv Izraela. Trojka sa zvukom sirene za produžetak iz nemoguće pozicije i polaganje nakon maestralnog pasa Renfroea za pobjedu. Kako i sam kaže osjećao je veliki pritisak pred taj sami meč jer je znao da mora da prikaže puno više...i pokazao je! Prve dvije utakmice su bile vjerovatno samo loš dan za Kikanovića, ali ipak treba istaći i činjenicu da on nije navikao da bude glavna opcija u napadu, jer je svih prethodnih godina vrebao šansu iz drugog plana. U nastavku prvenstva očekuje se njegov puni doprinos, jer ipak promašaji koje je imao teško mogu da budu uzrok kvaliteta, jer te šuteve bi pogodio i osmogodišnjak već jedino stvar treme i pritiska.
 
Hrabro srce
 508981f3bf59096843d7e270372116a0 L
Igrač koji je u karijeri svaki manjak i nedostatak u kvalitetu nadoknadio borbenošću sa pravom može nositi nadimak iz podnaslova. Riječ je naravno o Andriji Stipanović koji je nakon odlične prve utakmice i lošijeg ulaska u meč protiv Izraela u drugom poluvremenu potpuno ekpslodirao. Pogađao je zicere, napravio valjda 100 blokova, i kako kaže popularni komentator Edin Avdić "dotakao svaku loptu koju je naša reprezentacija promašila."
 
Andrija daje nevjerovatnu energiju timu i u odbrani i napadu. Tu je da uzme skok, napravi blok, zagradi promašaj, ubaci polaganje, zakuca nakon of. skoka...jednostavno sve. 
 
Najbolji "igrač"
Duško Ivanović. Čovjek koji bi i od stolica napravio solidnu ekipu mora se reći pravi čuda sa našom reprezentacijom. Maestralne postavke kako u odbrani tako i u napadu u potpunosti guše protivnika i izvlače maksimum iz ove ekipe i igrača. Teško je povjerovati da bi bez njega uspjeli da odigramo i jednu utakmicu sa jednocifrenim porazom, a kamol pobjedimo...
ae099dbc2bc34382597e49fc6f05b70a
Velika je šteta i žal što konačno imamo dobrog trenra na klupi (uz dužno poštovanje ostalim) nemamo najbolje igrače. Sa njima bi Ivanović bez ikakve sumnje uz malo sreće u žrijebu uspio da dođe makar do četvrtfinala, a možda i više. 
 
Kad se sve sagleda ovim momcima nema šta zamjeriti bez obzira na rezultat koji naprave. Sve i da nisu pobjedili Izrael pokazali su koliko vole zemlju i reprezentaciju samim time što su i došli na prvenstvo, a o borbenosti na njemu ne treba toršiti riječi. Ginulo se za svaku loptu i ginuće se u naredne dvije utakmice.
 
SRETNO ZMAJEVI I OBRADUJTE NAS DRUGIM KRUGOM. VI STE PONOS NACIJE!!!
 
 

Multimedija

android 515x241

Kolumne +

Novosti

Intervjui & kolumne

Popularni članci sedmice (kopiraj)

Popularni članci sedmice